Kojení školkového dítěte

Představte si takovou situaci – příjde maminka s dítětem v šátku u prsu do šatny školky. Dítě vyloží ze šátku, pomůže mu se převlíct, dostane pusinku a malý potomek už nadšeně skáče do třídy, protože jsou přece třída zelených žabiček.

Něco vás tam zaujalo? Pojďme dále.

Maminka přijde po odpoledním spánku do školky a dítě jí vítá slovy: “mlíko,mlíko!”. Drobeček ji hned obejme a zachumlá se ji na klín, přisaje se na prs a nohama, rukama nadšeně znakuje, co vše dělali během dne. Po chvilce prs pustí a vykládá, jak se mělo. Na otázku, zda půjde domů po nožičkách nebo v šátku, spustí povyk: “Joooo šátek, ňami, ňamííí!”

Tak ano, teď už je všem jasné, že opravdu se malý školkáč ještě kojí. A přesto chodí pravidelně do školky, a aby toho nebylo málo, chodí domů až po spinkání.

Kojení jde totiž krásně skloubit s návštěvou školky, jde skloubit i s hlídáním chůvou nebo vlastními babičkami. Všechno lze provozovat zároveň a dítě může čerpat všechny výhody kojení, může tak získávat pocit bezpečí a důvěry a všechny cenné látky z mateřského mléka.

Není potřeba se bát nesamostatnosti, přílišné citové vázanosti nebo nejezení – dle slov učitelek “vy nakojíte a pak nám tady nic nesní!”. Každé dítě tohoto věku jí doma stejně – s maminkou a tatínkem, někdy méně, někdy více. Nedá se ale předpokládat, že nekojené dítě čeká celé odpoledne a noc bez sousta na jídlo ve školce.

Kojení může probíhat veřejnosti „skrytě”, doma na uspávání a v noci, nebo při ranním probouzení. Může se ale kojit častěji během dne – klasicky cestou do školky a cestou ze školky. Nikde není řečeno, že kojící žena si nutně musí odskočit z práce a dítě nakojit ve školce. V tomto věku je dítě schopno si na kojení počkat, až se prostě maminka vrátí. A naopak, kojení je natolik ustálené, že jej několikahodinové proluky nezničí.

Pojďte na to kouknout v bodech:

❗️Hlídání není důvod k odstavu dítěte. Dítě tak nebude samostatnější, pokud uvažujete o odstavu tímto směrem.

❗️Nástup do školky také není důvodem k odstavu. Dítě v tomto věku si dokáže na kojení počkat až bude mminka v dosahu. Do té doby se může samostatně stravovat.

❗️Ani citová vyzrálost se nezvýší vlivem odstavu. Studie ukazují, že dítě vyžaduje především blízký kontakt s pečující osobou, až pak se dokáže otevřít světu a vyrazit do neznáma. Kojení je krásný prostředek jak naplnit dítěti touhu po kontaktu a lásce.

❗️Váš potomek nezačne konečně jíst. Mnoho lidí si myslí, že kojení dítěti kompenzuje značnou část stravy. A ano, ale i přesto a mnohdy opravdu často se z nejedlíků nestanou jedlíci jen vlivem kojení/nekojení.

❗️Nebude spát celou noc, pokud jej odstavíte od kojení. Internetové diskuze zažívají v této otázce boom. Pravdou však je, že dítě se nebudí v noci z pocitu hladu, ale z potřeby kontaktu a nepropojených spánkových cyklů. Často se tak vymění jednoduché kojení za složité míchání umělé výživy, pochodování po bytě, skákání na míči nebo noční mejdan s hračkami.

🌸 Kojením ve věku dvou, tří, čtyř let získává dítě stejně prospěšné látky pro organismus jak kdykoli jindy. Z mléka se nestane voda. Kmenové buňky, protilátky, vitamíny či probiotika a spousta zdraví prospěšných bakterií se v mateřském mléku nachází kdykoli během celého kojícího období.

🌸 Kojením dítě získává pocit bezpečí a lásky. Spojení s domovem je pro něj v době odloučení od matky zcela klíčové. Kojení je jedna velká výhoda při nástupu do školky a může mu pomoci lépe se vyrovnat s negativními pocity.

🌸 Kojením dítě získává spoustu vitamínů a protilátek proti virovým „podzimním” onemocněním. Což je velká výhoda při řetězu rýmeček a kašlíčků u nástupu do jesliček a mateřských školek.

🌸 O mléko v tomto případě nepřijdete i když budou intervaly větší než 4 hodiny. Nemusíte se bát. Kojení prochází jednotlivými fázemi a v době, kdy dítě navštěvuje školku je kojení dostatečně ustálené a několika hodinové výkyvy jej nezničí.

🌸 Pokud dítě neodstavíte, můžete nechat samoodstav na něm samotném. Samoodstav nastává nejdříve od 2,5 let věku dítěte. Dříve dítě není schopno k tomuto rozhodnzti dojít samostatně a vědomě.

🌸 Kojením si můžete pomoci při večerním uspávání a nebojovat tak s každodenním ranním vstáváním do školky. Nočním kojením propojíte dítěti spánkové cykly a můžete se tak vyhnout nočnímu řádění.

🌸 Utěšování kojením není zlozvyk a můžete jej využívat i v pozdějším věku. Dítě se tak nenaučí špatné stravovací návyky – zajídat stres, protože kojení není jen jídlo. Dítě se postupně naučí samo sebeuklidnění – odkouká to stejně od dospělých, jako spoustu jiných činností.