Miminka v autosedačkách

Přichází podzim, výrazně se nám ochlazuje a mnoho rodičů začíná řešit, jak oblékat děti do auta a autosedaček. Jsou to klasické otázky z poradenství – není ještě malá na vození v takové zimě? radši pojedeme až kolem oběda při sluníčku. Mám pro vás pár tipů

⚡️V zimě, stejně jako v jakémkoli jiném ročním období platí pro děti v autosedačkách stejná pravidla:

✨Novorozence vždy vozíme proti směru jízdy.

✨Výběr kvalitní autosedačky – pro novorozence je idální volbou klasické vajíčko. Ještě lepší volbou je vajíčko zakoupené samostatně, ne z trojkombinace.

✨Dostatek polstrování a kvalitní novorozenecké vložky. Ty zaručí stabilitu miminka a bezpečnostní ochranu např. hlavy při bočním nárazu.

✨Ramenní pásy mají začínat zároveň s rameny nebo kousek pod nimi. Okolo krku vždy musí mít chrániče, aby nedošlo v případě nehody o pořezání kůže.

✨V případě 5 bodových pásů nesmí jít bederní pásy přes bříško, nýbrž přes kyčle.

✨Pásy mají být utaženy pevně a na tělo dítěte. Nevhodné je dávat do autosedačky dítě v zimní bundě nebo kombinéze, nevhodné jsou také plyšové mikyny či overaly. Pásy pak nelze kvalitně utáhnout a dítě v případě nehody se může z autosedačky vlivem nárazu vysunout.

Pokud dodržíte všechny výše zmíněné bezpečnostní pravidla, je potřeba přizpůsobit i výbavu do auta a manipulaci s autosedačkou.

Můžete například:

❄️Brát sedačku domů a nechat ji tak vyhřát na teplotu v bytě.

❄️Vložit do sedačky merino vložku, která v zimě krásně hřeje a v létě chladí. Pokud autosedačka zůstává v autě, je pocitově pro dítě příjemnější, když je pokládáno na merino.

❄️Do sedačky vložit fusak určený do autosedačky – má vytvořeny průstřihy na pásy a zhora se zapíná až nad pásy. Dítě je připoutáno uvnitř.

❄️Zajímavou volbou jsou ponča do autosadeček, která se přehodí přes připoutané dítě i sedačku.

❄️Levnou variatnou, která nevyžaduje dokup dalších pomůcek, nicméně se hodí spíše pro větší děti, je naopak oblečená bunda.

❄️A nakonec klasika – zakrýt dítě v autosedačce dekou.